Gasztronómia, környezettudatosság, és sok minden más

Kikapcs Channel

Kikapcs Channel

Vasárnapi ebéd kicsit másképp: nagyon ropogós csirkemell, házi majonéz

2016. április 10. - Mókuska konyha

Cornflakes, házi majonéz... nem ez nem reggeli :)
Cornflakessel "panírozott" csirkemell és házi majonéz

img_20160410_144249.jpg

Vasárnapi ebédként gyakran szerepel a rántott hús... ezt a tematikát követtem én is, csak próbáltam kicsit feldobni, és meggyorsítani a dolgot. :) 

 

Házi majonéz

 

Hozzávalók:

  • 2 tojássárgája
  • 2 dl olaj (semleges ízű, például étolaj)
  • só, fehér bors
  • mustár
  • cukor
  • pár csepp citromlé

Mire figyeljünk oda, ha házi majonézt szeretnénk készíteni?

Fontos, hogy az olajat lassan, nagyon kis sugárban adjuk hozzá a tojássárgájához, eleinte csak cseppekben! Tapasztalatból mondom, hogy ha túl gyorsan, túl nagy sugárban adjuk hozzá az olajat, akkor azt a tojás nem tudja kellőképpen felvenni, és ahelyett, hogy krémes lenne, folyékony lesz a "majonézünk" és kicsapódik az olaj! 

Szóval, a két tojássárgáját keverjük ki egy kis mustárra, sóval és borssal. Ha ezzel megvagyunk, pár csepp olajjal kezdjük kikeverni, és nagyon vékony sugárban adagoljuk folyamatosan az olajat, és közben folyamatosan keverjük habverővel. (Javasolt az olajos üveg, vagy a kimérő edény azon részét befogni az ujjunkkal, ahol az olajat engedjük, nehogy megömöljön.) Menet közben adjunk hozzá egy pár csepp citromlevet. Mindezt addig csináljuk folyamatosan, amíg az összes olajat hozzáadtuk. Krémesnek kell lennie. A végén ízesíthetjük egy kis cukorral, citromlével, mustárral, sóval, borssal, mindenki ízlése szerint.

A házi majonéznek természetesen intenzívebben van tojás íze, úgyhogy nem csoda ha az elején picit szokatlan lesz, de ha ehhez hozzászokunk, akkor nagyon fog ízleni. :) 

img_20160410_144216.jpg

 

Cornflakes-es csirkemell

 

Hozzávalók

  • Egy darab csirkemellfilé
  • Só, bors
  • Egy marék petrezselyemzöld
  • Egy tojás
  • Kb. 4 marék cornflakes
  • Kukoricaliszt 
  • 1 dl tej
  • Olaj a sütéshez

Én általában két személyre főzök, magamnak és a páromnak, így a receptek is két személyre szólnak. Ez körülbelül négy szelet csirkemellhez elegendő.

Ez a recept szerintem azért nagyon jó, mert egy kicsit más, mint a hagyományos rántott hús, egyszerűen, gyorsan elkészíthető, és nagyon ropogós.

Készítsünk a kukoricalisztből, tojásból, tejből kicsit sűrűbb masszát, mint amilyen a palacsintatészta. Fűszerezzük egy kis sóval, borssal, petrezselyemmel. A sózott csirkemell szeleteket mártogassuk bele, hogy jól befedje.

A cornflakes-t vagy mozsárban törhetjük össze, vagy egy műanyag tányérban, úgy hogy teszünk rá egy fóliát vagy zacskót, és húsklopfolóval megtörjük. Nem kell nagyon széttörni, csak hogy kisebb darabok legyenek! Miután a csirkemellet megfürdettük a masszában, jól fedjük be a cornflakes-szel.

Közepesen forró olajban 4-5 perc alatt süssük meg a szeleteket, hogy szép aranybarnák, és ropogósak legyenek. Sült krumplival és a házi majonézzel tálaljuk! 

img_20160410_144229.jpg

 

Jó étvágyat! :)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mokuskakonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr798584618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása