Még mielőtt mesélnék az ételről: elnézést, amiért a képek most nem a legjobb szögből készültek, és hogy most nem tudok folyamatképekkel szolgálni, de ennek is megvan a maga története. A barátaimat hat órára vártam, így mikor fél ötkor felhívtak, hogy jöhetnének-e hamarabb, mondjuk egy fél óra múlva, így kicsit megijedtem... mivel ekkor még nem álltam. Ezért csak pár fotó készült a már kész és kitálalt ételről, hiszen nem akartam azzal húzni az időt, hogy mindent külön lefényképezek... amíg nekik csorog a nyáluk. :)
Be kell vallanom: nagyon szeretem az olasz konyhát. Sőt: ez az egyik kedvencem. Az egyszerűsége, az alapanyagok, és a rusztikussága nekem mindig az otthont juttatják eszembe. Pedig az én családomban nem igazán fogyasztottunk olasz fogásokat. A barátaimnak nagyon egyszerű ételt készítettem, mégis nagyon látványos volt, ők pedig nagyon jóízűen fogyasztották.
A csirkemell és a koktélparadicsom egy időben készülnek a sütőben, így ezzel időt spórolhatunk, hiszem befűszerezzük az alapanyagokat (a csirkét kicsit meghempergetjük), és a többit a sütő elvégzi helyettünk. És majd hogy nem kapunk egy köretet és húst.
A ciabattáról az a hír járja, hogy minél tovább kell, annál jobb neki. Ajánlatos 12 órán át keleszteni, és akkor igazán lyukacsos lesz. Ez praktikus lehet azért, mert este gyorsan összeállítjuk, reggel pedig kevesebb mint fél óra alatt kisül, és a reggeliző asztalon illatozhat. Nekem ennél kevesebb időm volt, így csak két órán át kelt, de így nagyon finom volt, és nem maradt belőle semmi. Ha nincs kéznél kenyérlisztünk, akkor is nyugodtan hozzá kezdhetünk!
Főzés-sütésre fel! :)
Hozzávalók a szárított paradicsomos ciabattához:
- 45 dkg kenyérliszt (finomliszttel is helyettesíthető)
- 20 g friss élesztő
- teáskanál cukor
- 3 dl víz
- ízlés szerint szárított paradicsom
- teáskanál só
Elkészítése:
Az élesztőt futtassuk fel egy dl cukros-langyos vízben. Ezalatt mérjünk ki egy keverőtálban 45 dkg lisztet és keverjük el benne a sót. Amikor az élesztő felfutott, adjuk a liszthez, öntsük hozzá a maradék vizet, és a kisebb darabokra tépkedett szárított paradicsomot. Egy keveset adhatunk hozzá az olajból, amiben a paradicsom el volt téve, ezzel is ízesítve a ciabattánkat. Ne lepődjünk meg, ez egy eléggé lágy tészta, dolgozzuk össze, de nem kell dagasztani. Mint már említettem, minél tovább kell, annál jobb, de minimum másfél órán át kelesszük huzattól védett helyen. Amikor a kelési idő lejárt, óvatosan helyezzük téglalap alakban a tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsire, és további fél óráig hagyjuk kelni. Ez idő alatt melegítsük elő a sütőt 250 fokra. Tíz percig süssük ezen a hőfokon, majd vegyük 220 fokra, és süssük még 25 percig.
Hozzávalók a csirkemellhez:
- 1 kg csirkemellfilé
- fél kg koktélparadicsom (úgy a legszebb, ha a szárával együtt van)
- 3 ek parmezán sajt
- 1 ek aprított petrezselyemzöld
- 1 ek aprított bazsalikomlevél
- 20 dkg mozzarella
- zsemlemorzsa
- só, bors
Elkészítése:
Egy nagyon egyszerűen elkészíthető, úgymond összedobható ételről van szó, ami mégis nagyon látványos!
A csirkemellfiléket vágjuk fel szeletekre, majd sózzuk, borsozzuk őket. A zsemlemorzsát keverjük össze a reszelt parmezánnal, az aprított petrezselyemmel és bazsalikommal, majd ebbe hempergessük bele a csirkemell szeleteket. Ezután tegyük őket egy kiolajozott tepsibe. Igyekezzünk nagyobb tepsit választani, mert ebbe kerülnek majd a koktélparadicsomok is!A csirkemell szeletekre tegyünk mozzarella karikákat. Tegyük a szeletek mellé a koktélparadicsom fürtöket, ezeket locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal. Fedjük le a tepsit egy alufóliával és dugjuk be a 180 fokos sütőbe. Harminc perc leteltével vegyük le a fóliát és süssük így további 10 percig.
Egy tipp: amikor megvizsgáljuk a husikat, hogy átsültek-e, lehetőleg mindig csak egyet vizsgáljunk, tehát csak egyet szurkáljunk össze, mert a hús belsejében nedv van, és amikor megszúrjuk a húst, akkor ez a nedv távozik a húsból, és így könnyen kiszárad!
Tálaljuk az ételt pestóval és salátával!
Jó étvágyat!