A zöldborsófőzelék mindig is az egyik kedvenc főzelékem volt. Még a menzás, agyon lisztezett változatát is szerettem, amiben elég kevés borsószem volt fellelhető. Nagyon gyorsan elkészül, és nehéz elrontani. Bár az első főzelékemet, amit körülbelül 4 éve készítettem, nekem sikerült elrontanom... valamiért késztetést éreztem arra, hogy a borsót meghintsem borssal... nem kevés borssal... nagyon nehezen sikerült csak letuszkolnom a torkomon, és nagyon el is voltam keseredve...:)
Ez a főzelék azért más, mert rántást egyáltalán nem tartalmaz, lisztet sem, ehelyett keményítővel sűrítettem. Tejföl helyett pedig tejszín került bele. És, hogy mitől lett ilyen gyönyörű zöld? Az elkészítésben ezt is megtudjátok majd. De annyit elárulhatok, hogy nemcsak a színe lett intenzívebb! ;)
Hozzávalók:
- 1 kg fagyasztott zöldborsó
- 200 ml tejszín (ajánlom a 30%-os habtejszínt)
- egy diónyi vaj
- só ízlés szerint
- cukor ízlés szerint
- egy teáskanál petrezselyemzöld, és egy kevés a díszítéshez
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- ízesíthetjük még szerecsendióval is
Elkészítés:
Melegítsük fel egy lábasban a vajat. Ha teljesen felolvadt, adjuk hozzá a zöldborsót, és 1-2 percig pároljuk. Hintsünk rá egy kevés sót, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi a borsót. Sózzuk meg a főzővizet is, majd főzzük puhára. Ez körülbelül 20 perc. Miután a borsónk megpuhult, vegyünk elő egy magas falú edényt, amiben botmixert használni fogjuk, és körülbelül a borsó felét, a főzővízzel együtt szedjük majd, majd pürésítsük. Ha ezzel megvagyunk, öntsük vissza a pürénket a lábasba. Ugyanabba az edénybe, amelyben pürésítettünk, öntsük bele a tejszínt, majd adjuk hozzá a keményítőt, és keverjük csomómentesre. Kevergetés mellett adjuk a keményítős tejszínt a főzelékhez. Ízesítsük egy kevés cukorral, petrezselyemzölddel, ízlés szerint szerecsendióval.
Mit tegyünk akkor, ha nem találjuk elég sűrűnek a főzeléket? Vegyünk ki a főzelék levéből egy keveset, és keverjünk hozzá fél evőkanál, vagy ha nagyon híg még, egy evőkanál keményítőt, keverjük el, és öntsük vissza a lábasba. Ne főzzük túl sokáig a főzeléket, miután hozzáadtuk a keményítőt, mert ez nem bírja a túl nagy hőt, és így széteshet!
Mivel nem liszteztük fel, és leginkább önmagával sűrítettük a zöldborsófőzeléket, sokkal intenzívebben zöldborsó ízűvé válik, és a színe is szép zöld, nem pedig fehér színű. Teljesen más karakterű így a mezei zöldborsófőzelék. Feltétként én nem tudok mást elképzelni, mint tükörtojást, mert imádom, amikor a - nem túl sütött! - tojássárgája selymesen beleomlik a főzelékbe. Az ízek fokozása érdekében ajánljunk hozzá fokhagymás pirítóst!
Nagyon gyors, nagyon egyszerű, és nagyon finom!
Jó étvágyat!