Pizza, ahogy én szeretem
Ne rendelj, süss!
A pizzát mindenki szereti. Én legalábbis nem ismerek olyan embert, aki egy szelet pizzára nemet mondana. És persze az olasz éttermek, és pizzériák mindenhol megtalálhatók, nem jelent nagy kihívást rendelni egyet. De biztos Ti is voltatok már úgy, hogy annak a minőségével, amit rendeltetek, nem voltatok túlságosan elégedettek... száraz volt a tészta, nem ízlett a szósz, valami a feltéttel sem volt rendben... És különben is: mennyivel nagyobb büszkeség otthon megsütni, mint rendelni! Finomabb, olcsóbb, soroljam még? Nem, nem nagy ördöngösség, hogyha az embernek van egy jó receptje. És a kelt tésztától sem kell félni! Ha szeretnéd, hogy a családod elámuljon, vagy csak magadat lepnéd meg vele, akkor próbáld ki!
Hozzávalók:
Pizzatészta:
- 20 gramm élesztő
- 450 gramm liszt
- 315 ml víz
- só, bors, oregánó
- kiskanál cukor
- 2 ek. olívaolaj
Pizzaszósz:
- 250 gramm passzírozott paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- bazsalikom, oregánó, petrezselyem
- cukor
- só, bors
- ízlés szerint csípős paprika
Feltét:
- sajt
- sonka
- kukorica
- olívabogyó
( A feltétek pontos mennyiségét nem írtam ki, hiszen ezt mindenki ízlésére bízom, ezenkívül nem kötelező ehhez a variációhoz ragaszkodni, legyetek kreatívak és készítsétek el azt a pizzát, amit a legszívesebben fogyasztanátok!:) )
A pizzasütést természetesen a tészta összeállításával kell kezdeni. Vegyünk 315 ml langyos vizet (kézmeleget), és tegyünk bele egy teáskanál cukrot és 20 gramm élesztőt. Keverjük össze őket, és tegyük félre pár percre, amíg az élesztő felfut. Ezalatt mérjünk ki egy nagyobb tálba 450 gramm lisztet, és keverjük el benne a sót. Tegyünk hozzá 2 evőkanál olívaolajat, ízlés szerint sót, borsot, oregánót, és ha felfutott az élesztő, akkor azt is öntsük hozzá a vízzel együtt. Kezdjük el összedolgozni a tésztát, hogy gombóccá álljon össze, és gyúrjuk még legalább két percig. Miután ezzel megvagyunk, takarjuk le a tálat konyharuhával, és tegyük huzattól mentes helyre, hagyjuk kelni 30-40 percig.
A kelési idő alatt készítsük el a pizzaszószt. Ehhez első lépésként két gerezd fokhagymát pucoljunk meg, és aprítsuk finomra. Egy kis lábasban vagy serpenyőben melegítsünk fel olívaolajat, tegyük bele a fokhagymát és kezdjük el pirítani. Ennél a műveletnél vigyázzunk, mert a fokhagyma könnyen meg tud égni, és akkor kesernyés lesz az íze. Miután a fokhagyma megpirult, adjuk hozzá a passzírozott paradicsomot, és ízesítsük kb. 1 teáskanál cukorral, ízlés szerint sóval, borssal, bazsalikommal, petrezselyemmel és oregánóval és hogyha szeretjük: csípős paprikával. Fedjük le, és hagyjuk pár percig rotyogni, hogy az ízek összeérjenek. Addig is reszeljük le a sajtot, és készítsük elő a feltéteket. A sütőt melegítsük elő 250 fokon.
A megkelt pizzatésztát egy lisztezett deszkán nyújtsuk vékonyra. (Ebből a mennyiségből 2-3 pizza is kijön!) Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg a pizzaszósszal, szórjuk meg azt egy kevés sajttal és pakoljuk rá a számunkra kedvelt feltéteket. Az én esetemben: sonkát, kukoricát és sajtot. Tegyük be az előmelegített sütőbe, és süssük körülbelül 15 percig.
Az eredmény: ropogós pizza úgy, ahogy mi szeretjük.
Jó étvágyat!
Megtalálsz a Youtube-on is Nikolett Dula néven, ha van kedves kövess be! Köszönöm szépen! :)