Gasztronómia, környezettudatosság, és sok minden más

Kikapcs Channel

Kikapcs Channel

Házi hotdog, ami sokkal finomabb, mintha valamilyen büfében ennénk

Homemade wimpy (hotdog kifli) és karamellizált hagyma

2016. október 16. - Mókuska konyha

14741146_1520054674678491_1323705593_n.jpg

Már említettem, hogy a reggeli a kedvenc étkezésem. És a legjobban azt imádom, amikor hétvégén van egy kis időm arra, hogy kicsit időigényesebb reggelit állítsak össze, készítsek el. Amikor kirakhatok magam elé több tányérra különböző dolgokat, és akár egy órán keresztül is falatozhatok (nem habzsolok), és beszélgethetek a családtagjaimmal, a párommal. Ezért is imádom ezt a hotdogot!

(Persze, ha reggel nagyon éhesek lennénk, ajánlott előtte elfogyasztani egy tál müzlit, mert ez a fogás, nem tíz perc alatt készül el. ;) )

És hadd említsek pár szót magáról a hotdogról is, mielőtt rátérnénk a receptre. A wimpy, ugyebár a hotdog kifli. Nagyon kevés helyen kapható finom hotdog kifli, sokszor bagettel helyettesítik. Ráadásul én valamiért nagyon vonzódom a péksüteményekhez és a kiflifélékhez. Egyáltalán nem bonyolult elkészíteni, ha betartjátok a receptet, garantáltan sikerülni fog! :) A karamellizált hagyma pedig nagyon jól passzol a hotdoghoz, kiemeli, és különlegessé teszi az élményt. Én jobban szeretem, mint a pirított hagymát, és csak pár dolog szükséges hozzá. Remélem, meghoztam a kedved a hotdog gyártáshoz, ha igen, akkor sütésre fel! ;)

Hozzávalók a wimpyhez (hotdog kiflihez):14694788_1520054908011801_953880873_n.jpg

  • 50 dkg fehérliszt
  • 25 gramm friss élesztő
  • 1,5 dl víz
  • 1,5 dl tej
  • 1 ek kristálycukor
  • 1 teáskanál só
  • 0,5 dl olívaolaj

 

Elkészítés:

Langyosítsuk meg a tejet egy kevés cukorral, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk, hogy felfusson, vagyis amíg buborékok formájában megjelenik a tej tetején. (Ha ez öt percen belül nem történne meg, akkor valószínűleg nem jó az élesztőnk, úgyhogy ezt a lépést kezdjük elölről!) Ezalatt mérjük ki egy tálban a lisztet, keverjük el benne a sót, és adjuk hozzá az olajat (de még ne keverjük el!). Amikor felfutott az élesztő, öntsük hozzá a tejjel, majd a langyos vizet is. Keverjük el a tésztát, dolgozzuk össze, majd legalább öt percig dagasszuk, hogy szép, homogén tésztát kapjunk. Takarjuk le a tálat, és huzattól védett helyen dagasszuk 35-40 percig. Ha azt szeretnénk, hogy a tészta gyorsabban keljen, akkor a tálat alufóliával fedjük le, és tegyük 50 fokos sütőbe 20 percre. 

Miután megkelt a tészta, borítsuk lisztezett felületre, és osszuk hat részre a tésztát. Készítsünk photo0011.jpgmindegyik részből gombócot. Takarjuk le őket, és hagyjuk még tíz percig kelni őket. 

 

 




 

 

Ezután vegyük az egyik gombócot, és nyújtsuk ovális alakúra. photo0012.jpg

 

 

 

 

 

 

Kezdjük el hosszában feltekerni a tésztát, amíg hosszú kifliformát nem vesz fel. 

photo0013.jpg

Végezzük el ugyanezt a maradék 5 gombóccal, és tegyük a kifliket (wimpyket) egy sütőpapírral bélelt tepsire. Állítsuk a sütőt 50 fokra, majd kelesszük ebben 5-10 percig a kifliket, ezután vegyük a hőfokot 200 fokra, és permetezzük le a kifliket, hogy gőz keletkezzen a sütőben. Így süssük a wimpyket 20-25 percig. 

 

Hozzávalók a karamellizált hagymához:

  • 4 nagy fej hagyma
  • 1 ek cukor
  • ízlés szerint só
  • kevés olaj a pároláshoz

Elkészítés:

Pucoljuk meg a hagymákat, majd vágjuk őket vékony szeletekre. Ezután forrósítsuk fel a serpenyőt, öntsünk bele annyi olajat, amennyi éppen bevonja a serpenyő alját, majd dobjuk bele a hagymaszeleteket. 

Magas lángon kezdjük el pirítani, és folyamatosan kavargassuk, és adjuk hozzá a cukrot. Körülbelül öt percig pirítsuk így, amíg elkezd összeesni, és aranybarna színt felvenni. Ezután vegyük lejjebb a lángot. Körülbelül negyven percig kell készülnie, hogy összeessen, és megpuhuljon, és kicsit karamelles ízt vegyen fel. Közben sózzuk is meg. Folyamatosan legyünk a közelében, és néha kavarjuk meg, nehogy letapadjon, leégjen. 

Süssük vagy főzzük meg a virslit, vágjuk a tetején be a kiflit, tegyünk bele a virslit, nyomjunk rá egy kis mustárt, helyezzük rá a karamellizált hagymát, és az egészet tálaljuk salátával... A legjobb ráérős reggeli! :)

Jó étvágyat!

14643059_1520054821345143_385745352_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mokuskakonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr7511812577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása