Gasztronómia, környezettudatosság, és sok minden más

Kikapcs Channel

Kikapcs Channel

Eper ősszel

Krémes tejberizs eper kompóttal

2016. szeptember 23. - Mókuska konyha

p1000770.jpg

 

Mostanában arra jöttem rá, hogy az egyszerűbb recepteket előnyben részesítem. Ennek valószínűleg az az oka, hogy mindennap rohanok valahova, ezért kevesebb időm van főzni-sütni, és fáradtan az ember nem szívesen kezd bele egy bonyolultabb étel elkészítésébe. Ilyenkor térünk vissza az alapokhoz... Amikor még gimis voltam, nem annyira szerettem a tejberizst. Vizes volt az íze, hosszú szemű  rizsből készült, és kakaóporral volt meghintve (nem a legjobb kakaóporral...). Most viszont már nagyon megszerettem! És máris megmutatom, hogy miért!

Először is: ahogy a rizottó, úgy a tejberizs is a kerek szemű rizsből a legjobb. Igen, ez valamivel drágább, viszont megéri ezt a pár száz forint többletet, mert a kerek szemű rizzsel sokkal szaftosabb lesz, a tejberizs, és biztos, hogy nem fog roppanós maradni a közepe!

És néhány szót még az eperkompótról: az elmúlt egy hónapban nyúltam először fagyasztott eperhez. Bármelyik nagyobb boltban beszerezhető, és igazából az ára nem is olyan borsos. Mármint ahhoz képest, hogy eperszezon idején mennyit el tudnak kérni egy kiló eperért. Ezen kívül, gyakran előfordult, hogy a frissen vásárolt eprek íze nem volt valami édes, inkább vizes volt. (Ezek leggyakrabban a nagy bevásárlóközpontokban vásároltak voltak.) Ehhez képest a fagyasztott eprek íze meglepően édes és finom. És pár perc alatt finom kompótot vásárolhatunk belőle, amit én most a tejberizzsel tálaltam, de fogyaszthatjuk palacsintához, fagylalthoz turmixolva pirítóson, sütemények krémeiben... szóval csak a fantáziánkon múlik, hogy hogyan használjuk fel.

Hozzávalók:

  • 20 dkg kerek szemű rizs
  • 1 l tej
  • 1 csipet só
  • 3-4 evőkanál cukor ízlés szerint
  • vanília cukor vagy vanília kivonat

 

  • 450 g fagyasztott eper
  • 2-3 csapott evőkanál cukor ízlés szerint
  • fél citrom leve

Elkészítés:

Kezdjük a tejberizzsel. Válasszunk egy teflon bevonatos, vagy kerámia bevonatos edényt, amiben a rizs nem éghet le. Bevallom, hogy nekem van egy kicsi wokom, én ebben készítettem, mert ebben még soha semmi nem égett le! Ezután hihetetlen egyszerű a feladat. Tedd fel a tejben főni a rizst, add hozzá a cukrot és a vanília kivonatot, majd forrald fel. Miután felforrt, vedd kisebbre a lángot, és néha kavargasd meg, nehogy leégjen, vagy letapadjon. Amikor már kezd besűrűsödni, és a rizsszemek is puhák, zárd el a lángot, és tegyél rá egy fedőt. Hagyd így, amíg elkészíted az eperkompótot.

Az eperkompót elkészítése is egyszerű, ráadásul hamar megvan. Egy közepes méretű tapadásmentes serpenyőre van szükség. Ebbe tedd bele az epret, a cukrot, és facsard rá a citromlevét, majd az egészet kezd el összeforralni. Akkor jó, ha a cukor felolvad, és piros, szirupos lé keletkezik. Ez körülbelül 5-7 perc. Ha elkészült, hagyd pár percig hűlni. 

A tálaláshoz válassz egy üveg tálkát, vagy fagylalt kelyhet, hogy jól látszódjon a piros és a fehér kontrasztja. Ha van kéznél, akkor néhány bazsalikomlevéllel is díszítheted az eperkompótot.

Jó étvágyat!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mokuskakonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr4811737641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása