Gasztronómia, környezettudatosság, és sok minden más

Kikapcs Channel

Kikapcs Channel

A nyár ízei: lecsó, de kicsit másképp

2016. július 03. - Mókuska konyha

img_20160703_094237_1.jpg

 

Lecsó a sütőből,  hozzá pedig isteni és nagyon gyors lapos kenyér

Régebben a lecsót csak úgy szerettem, ha össze volt keverve tojással, mert anélkül túl savasnak találtam. Ma már több változatát is kipróbáltam. De a nagy kedvencem római köménnyel lett, annyira finom és pikáns lesz tőle... tudom, ez már nem a magyar lecsó így, de szerintem érdemes kipróbálni. Sima fehér kenyér helyett pedig készítsetek hozzá egy nagyon finom, lapos kenyér, amire nem kell órákat várni, hogy megkeljen, és nagyon jó kísérője ennek a nyári ételnek. Lássuk is! :)

 

Hozzávalók a lecsóhoz:

6 darab paradicsom

5 darab tv paprika

2 fej vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

majoranna ízlés szerint

cayenne bors/chili pehely ízlés szerint (elhagyható)

római kömény ízlés szerint

só, bors

4 darab tojás

olívaolaj a sütéshez

Elkészítés:

Készítsük elő az alapanyagokat. A paprikákat csumázzuk ki, majd vágjuk fel szeletekre, vágjuk fel a paradicsomokat. A hagymákat kockázzuk fel, majd pirítsuk meg egy kicsit. Erre jöhet a szeletekre vágott fokhagyma, majd a paprika. Kicsit hagyjuk, hogy megfonnyadjon a paprika, majd adjuk hozzá a paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, hintsük meg egy kis majorannával, cayenne borssal, római köménnyel, fedjük le és közepes lángon pároljuk. (Tipp: ha úgy látjuk, hogy nem elég paradicsomos a lecsó, adjunk hozzá egy kis sűrített paradicsomot, és ennek a mennyiségétől megfelelően vizet.) Pároljuk addig, amíg a paprika meg nem puhul, és persze kóstoljunk, hogy még állítani tudjunk az ízeken. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Miután a lecsó elkészült tegyük egy olyan edénybe, ami bemehet a sütőbe (porcelán, jénai, esetleg fémfogantyús serpenyő) és csináljunk négy kis mélyedést a lecsóba. Ezekbe a mélyedések üssük bele a tojásokat, majd sózzuk meg őket. Toljuk be a sütőbe, és süssük húsz percig, hogy a tojások fehérjéje megsüljön. 

Hozzávalók a lapos kenyér:

20 dkg liszt

20 gramm friss élesztő

egy teáskanál cukor

1 dl langyos víz

2 evőkanál olívaolaj

egy teáskanál só

Elkészítése:

Mérjük ki a lisztet egy tálban, majd az ujjunkkal formázzunk bele egy kis mélyedést. Ebbe a mélyedésbe morzsoljuk bele az élesztőt, hintsük rá a cukrot, és öntsük rá körülbelül a víz felét. Hagyjuk, hogy az élesztő felfusson. Miután felfutott, adjuk hozzá a maradék vizet, a sót és az olajat, majd gyúrjuk össze. Rugalmas, nem túl lágy, de azért puha tésztát kell kapnunk. Fedjük le, és meleg helyen hagyjuk kelni 15 percig. Ezután osszuk hat egyenlő karikára a tésztát és ezeket nyújtsuk ki. Melegítsünk fel egy teflon serpenyőt, tegyünk pici olajat az aljába, és ebben süssük ki a kis lepényeket. Miután kisültek egyenként dörzsöljük be őket fokhagymával. 

 

Jó étvágyat! :)

img_20160703_094209_1.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mokuskakonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr78863834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása