Gasztronómia, környezettudatosság, és sok minden más

Kikapcs Channel

Kikapcs Channel

A brokkoli és besamel házassága: csőben sült brokkoli nagyon ízesen!

2016. szeptember 18. - Mókuska konyha

p1000736.JPG

 

A brokkoli és én: ma már a kedvenc alapanyagom, régen viszont alig ismertem, tulajdonképpen csak rántott brokkoliként fogyasztottam. A gimnázium menzáján is találkoztam a csőben sült brokkolival, de őszintén szólva, akkor nem ízlett annyira. Ez a verzió viszont nagy kedvencem lett.

A boltok pultján, vagy a piacokon standjain mindig nehezen tudok ellenállni a friss zöldségeknek. A brokkoli gyönyörű, a színe azonnal megmozgatja a fantáziámat. Ezenkívül nem csak finom, és nagyon sok oldalúan felhasználható, de nagyon egészséges is. Lúgosító hatású, magas az antioxidás tartalma és rengeteg, az emberi szervezet számára jótékony hatású vitamint tartalmaz. Érdemes sokelkészítési módját kitalálni, kísérletezni vele.

A csőben sült brokkolit rizzsel és főtt tojással egészítettem ki.

 

p1000727.JPG

Hozzávalók:

A csőben sült brokkolihoz

  • 2 brokkoli
  • egy nagy fej hagyma, vagy két kisebb fej
  • 200 g bacon
  • valamilyen sonka, ami éppen otthon van, 100-200 g (nekem feketeerdő sonka volt otthon, de már készítettem pulykamell sonkából is, és úgy is nagyon finom volt)
  • 100 g sajt (ízlés szerint lehet trappista, ementáli vagy parmezán)

A besamel mártáshoz

  • 4 evőkanál vaj
  • 4 evőkanál liszt
  • 8 dl tej
  • őrölt fehér bors
  • őrölt szerecsendió
  • egy gerezd fokhagyma

A rizshez:

  • 25 dkg rizs
  • 5 dl víz
  • negyed leveskocka
  • egy csokor petrezselyem vagy szárított petrezselyem

 

Elkészítés

Először készítsük elő a brokkolit: alaposan mossuk meg őket, vágjuk l a szárát, majd szedjük kicsi rózsákra őket. Közben egy fazékban forraljunk fel vizet. Amikor a víz felforrt, sózzuk meg, majd pár percre dobjuk bele a brokkolirózsákat. Akkor jó a brokkoli, ha a villánkat bele tudjuk szúrni. De ne főzzük túl! Egy hideg vízzel teli tálba szedjük a brokkolit, hogy ne főjenek tovább. 

A hagymát/hagymákat finoman aprítsuk fel, ezt tegyük félre egy kisebb tálkába, majd kockázzuk fel a bacont és a sonkát is. Felforrósított serpenyőben, olaj nélkül, kezdjük el pirítani a bacon kockákat, majd adjuk hozzá a hagymát is. Amikor a hagyma már üveges, adjuk hozzá a sonkát, és pár percig pirítsuk őket együtt. Egy kevés borssal ízesítsük. Válasszunk egy tepsit, vagy egy kerámia sütőformát, amiben a csőben sült brokkolit megsütjük majd. Egy minimális mennyiségű olajat locsoljunk az aljára, majd rendezzük el rajta a brokkolirózsákat. Egy kicsi sóval szórjuk meg, majd oszlassuk el rajta a baconos-hagymás-sonkás keveréket.

Ezután lássunk hozzá a besamelhez. Ugyanabban a serpenyőben (persze jó, ha ahhoz is nagyobbat használtunk!), amiben a bacont pirítottuk tegyük bele a vajat és olvasszuk fel. Ezután szórjuk rá a lisztet és pár percig kezdjük el pirítani, hogy habozni kezdjen. Ezután mehet hozzá a tej. Ekkor a fakanalat ajánlatos habverőre cserélni, a serpenyőt pedig lehúzni a tűzről, hogy alaposan, csomómentesen elkeverhessük. Ha a masszőánk csomómentes, toljuk vissza a serpenyőt a tűzre, és folyamatosan kevergetve főzzük a mártásunkat, amíg be nem sűrűsödik. Ezután ízesítsük sóval, kevés fehér borssal, őrölt szerecsendióval és ízlés szerint reszelt fokhagymával (ebből, hogy ne legyen túl erős az íze, egy fél is elég, aki pedig nem szereti a fokhagymát, egyszerűen hagyja el).

A mártást oszlassuk el a brokkoli tetején, reszeljünk rá sajtot, majd 200 fokos sütőben süssük, amíg a sajt nem lesz aranybarna.

Amíg sül a brokkoli, készítsük el a rizst. Egy tapadásmentes edénybe locsoljunk egy kevés olajat, és ezen kezdjük el pirítani a rizst. Amikor a szemek kezdenek kifehéredni, öntsük fel fél liter forró vízzel. Tegyünk hozzá ízlés szerint sót, egy negyed leveskockát, és a petrezselymet. Vegyünk kisebbre a lángot, és időnként megkeverve pároljuk a rizst. Amikor a rizsszemek megdagadtak, fedjük le fedővel és főzzük tovább. Ha a rizs magába szívta az összes vizet, zárjuk el a lángot, és hagyjuk még lefedve a rizst tíz percig. 

A brokkolit tálaljuk a rizzsel együtt, és ízlés szerint főzzünk hozzá 1-2 tojást, hogy még kiadósabb és fehérjedúsabb legyen az ebédünk/vacsoránk.

 

Jó étvágyat!

p1000738.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mokuskakonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr8711716795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása