Citromos muffin karamellizált epermártással
Üdítően gyümölcsös ;)
Most kivételesen nem reggeli receptet hoztam, hanem egy nagyon egyszerű, és gyorsan elkészíthető desszertet. :)
Szerintem a muffin mindenki kedvence, de azért magában snassz, úgyhogy nem baj, ha készítünk hozzá egy mártást. Az eper annyira csábított, hogy úgy gondoltam, muszáj csinálnom belőle valamit! Így született ez az üdítő, és szerintem finom süti.
Citromos muffin:
- 25 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vanília cukor
- 3 dl natúr joghurt
- 2 tojás
- 1 citrom
- 5 dkg vaj
- 15 dkg cukor
A muffin egy gyors és egyszerű süti, a lényege pedig az, hogy puha és levegős legyen, és semmiképp sem legyen nehéz és száraz! Így én muffin készítés esetén minden esetben azt tanácsolom, hogy a száraz és a folyékony alapanyagokat külön-külön keverjük össze, és utána dolgozzuk össze az egészet. Ne dolgozzuk túl a tésztát.
A finomlisztet keverjük el a sütőporral. Keverjük ki a vajat a cukorral és a tojással. Ezután mehet hozzá a joghurt, reszeljük bele a citromhéját, és a sütőporos lisztet. Egy-két perc alatt dolgozzuk össze az egészet jól. Majd töltögessük ki a tésztát a sütőformába. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Miután a formát megtöltöttük a tésztával, döntsük el, hogy mennyire szeretjük a savanyút... :) Ha ugyanis citromkarikákat teszünk a tészta tetejére (ahogy én is tettem), számítsunk rá, hogy attól picit savanyúbb lesz a süteményünk. Aki a citromkarikákat mellőzné, verjen fel egy adag habtejszínt porcukorral és díszítse azzal a muffinokat, miután megsültek!
A muffint tehát 180 fokos sütőben süssük körülbelül 25 percig, de tanácsolom, hogy nézegessétek azért! :) Ha már szép arany barna a teteje, és szúrjatok a közepébe egy fogpiszkálót, és ha a tészta nem ragad rá, akkor jó.
Karamellizált epermártás
- 50 dkg eper
- egy narancs
- egy evőkanálnyi citromlé
- 10 dkg cukor
- vanília cukor
- tálaláshoz menta
Karamellizáljuk a cukrot egy serpenyőben. Hagyjuk, hogy a cukor szépen elolvadjon, semmiképp se kevergessük, csak a serpenyőt rázogassuk. Legyen szép borostyán színű. Közben vágjuk össze az epret cikkekre. Miután a cukor karamellizálódott, az eper felét tegyük rá, szórjuk meg vaníliás cukorral, csavarjuk rá egy narancs levét, és egy pici citromlevet. Hogyha a karamellünk esetleg összeállt volna, nem kell megijedni, szépen fel fog oldódni. Forraljuk fel, hogy szirupos legyen. (Ne kóstolgassuk, mert a karamell nagyon forró!) végül adjuk hozzá a maradék epret, forgassuk össze, és hagyjuk kicsit hűlni.