Gasztronómia, környezettudatosság, és sok minden más

Kikapcs Channel

Kikapcs Channel

Én sem gondoltam, hogy imádni fogom: lúdláb (sütemény)

2016. április 16. - Mókuska konyha

Nagyon csokis, amit a meggy kicsit üdít, nagyon finom, és a piskóta hihetetlenül könnyű!

Én sem gondoltam, hogy beleszeretek ebbe a sütibe, de jelentem: megtörtént!

Lúdláb 

11204879_1165870356779419_2410737793489634256_n.jpg

Azt vállalnom kell, hogy a fényképen talán nem olyan hívogató a sütemény, de tudok néhány érvet, hogy miért süssétek meg!
Nem egy bonyolult dolog, persze be kell gyújtani a sütőt, meg külön krémet készíteni... de azért ez a legtöbb sütivel megesik.
Mint mondtam, a piskóta pihe-puha, nagyon könnyű (tényleg, mint a cukrászdai) és ellensúlyozza a krém kissé nehézkességét. És még a nem annyira csokitorta rajongók (mint én) is imádni fogják! :)
Szóval tessék elkészíteni! 

 

Hozzávalók:

Piskóta: 

  • 5 darab tojás szétválasztva
  • 4 evőkanál rétesliszt
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 5 evőkanál cukor
  • egy kávéskanál sütőpor

 

Krém: 

  • 2,5 dl tej
  • 3 evőkanál rétesliszt
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 3 dkg kakaópor
  • egy üveg meggybefőtt
  • 0,5 dl meggylé
  • rum
  • egy csomag vaníliás cukor

Csokimáz:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg vaj

 

Elkészítése:

 Először a piskótával kezdünk. 
Válasszuk szét a tojásokat. Verjük fel a tojásfehérjét egy csipet sóval keményre, akkor jó, ha a hab szépen megáll, és amikor a tálat fejjel lefelé fordítjuk, akkor a hab a tálból nem esik ki. 

Habosra keverjük a cukrot a tojássárgájával, amíg kifehéredik. Ezután fokozatosan hozzáadjuk a 4 evőkanál réteslisztet és a 2 evőkanál cukrozatlan kakaóport, és a sütőport. Ezután a tojásfehérjét kell a masszához adni. Először az egynegyedét hozzákeverjük, ekkor még nem kell óvatosnak lennünk, az első adaggal csak fellazítjuk a masszát. Majd óvatosan, kisebb adagokban adjuk hozzá a maradék tojásfehérjét, óvatosan, ügyeljünk rá, hogy ne törjük nagyon össze, mert ettől lesz ruganyos. 15-20 percre alatt 180 fokos sütőben megsütjük. Úgy ellenőrizhetjük, hogy megsült-e, hogy a közepébe szúrunk egy tűt vagy egy fogpiszkálót, és ha nem tapad rá a tészta, akkor jó. Hűtsük ki teljesen.

Áztassuk rumba a meggyet.

Ezután készítsük el a krémet. Keverjük el a tejben a lisztet csomómentesre, majd főzzük meg ugyanúgy, mint a pudingot. Tegyük félre hűlni. Ezután keverjük a cukrot habosra a vajjal. Adjuk hozzá a vanília cukrot, a kakaóport, és a meggylét. Ezután keverjük hozzá tejes masszát, végül pedig a rumba áztatott meggyet (a levet ne, mert különben híg lesz a krémünk!). Miután a piskóta kihűlt, kenjük a tetejére a krémet. Tegyük pár órára a hűtőszekrénybe. 

 

Pár óra múlva készítsük el a mázat. A felforralt víz felé tegyünk egy hőálló tálat, és így a víz gőz felett olvasszuk fel a vajat és a csokoládét. Simítsuk rá a krémre a csokimázat. Tegyük egy éjszakára hűtőbe. Forróvízbe mártott késsel szeleteljük. 

 

 

Jó étvágyat! :)

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mokuskakonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr968589858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása