Nagyon csokis, amit a meggy kicsit üdít, nagyon finom, és a piskóta hihetetlenül könnyű!
Én sem gondoltam, hogy beleszeretek ebbe a sütibe, de jelentem: megtörtént!
Lúdláb
Azt vállalnom kell, hogy a fényképen talán nem olyan hívogató a sütemény, de tudok néhány érvet, hogy miért süssétek meg!
Nem egy bonyolult dolog, persze be kell gyújtani a sütőt, meg külön krémet készíteni... de azért ez a legtöbb sütivel megesik.
Mint mondtam, a piskóta pihe-puha, nagyon könnyű (tényleg, mint a cukrászdai) és ellensúlyozza a krém kissé nehézkességét. És még a nem annyira csokitorta rajongók (mint én) is imádni fogják! :)
Szóval tessék elkészíteni!
Hozzávalók:
Piskóta:
- 5 darab tojás szétválasztva
- 4 evőkanál rétesliszt
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 5 evőkanál cukor
- egy kávéskanál sütőpor
Krém:
- 2,5 dl tej
- 3 evőkanál rétesliszt
- 15 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 3 dkg kakaópor
- egy üveg meggybefőtt
- 0,5 dl meggylé
- rum
- egy csomag vaníliás cukor
Csokimáz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 10 dkg vaj
Elkészítése:
Először a piskótával kezdünk.
Válasszuk szét a tojásokat. Verjük fel a tojásfehérjét egy csipet sóval keményre, akkor jó, ha a hab szépen megáll, és amikor a tálat fejjel lefelé fordítjuk, akkor a hab a tálból nem esik ki.
Habosra keverjük a cukrot a tojássárgájával, amíg kifehéredik. Ezután fokozatosan hozzáadjuk a 4 evőkanál réteslisztet és a 2 evőkanál cukrozatlan kakaóport, és a sütőport. Ezután a tojásfehérjét kell a masszához adni. Először az egynegyedét hozzákeverjük, ekkor még nem kell óvatosnak lennünk, az első adaggal csak fellazítjuk a masszát. Majd óvatosan, kisebb adagokban adjuk hozzá a maradék tojásfehérjét, óvatosan, ügyeljünk rá, hogy ne törjük nagyon össze, mert ettől lesz ruganyos. 15-20 percre alatt 180 fokos sütőben megsütjük. Úgy ellenőrizhetjük, hogy megsült-e, hogy a közepébe szúrunk egy tűt vagy egy fogpiszkálót, és ha nem tapad rá a tészta, akkor jó. Hűtsük ki teljesen.
Áztassuk rumba a meggyet.
Ezután készítsük el a krémet. Keverjük el a tejben a lisztet csomómentesre, majd főzzük meg ugyanúgy, mint a pudingot. Tegyük félre hűlni. Ezután keverjük a cukrot habosra a vajjal. Adjuk hozzá a vanília cukrot, a kakaóport, és a meggylét. Ezután keverjük hozzá tejes masszát, végül pedig a rumba áztatott meggyet (a levet ne, mert különben híg lesz a krémünk!). Miután a piskóta kihűlt, kenjük a tetejére a krémet. Tegyük pár órára a hűtőszekrénybe.
Pár óra múlva készítsük el a mázat. A felforralt víz felé tegyünk egy hőálló tálat, és így a víz gőz felett olvasszuk fel a vajat és a csokoládét. Simítsuk rá a krémre a csokimázat. Tegyük egy éjszakára hűtőbe. Forróvízbe mártott késsel szeleteljük.
Jó étvágyat! :)