Hogyan indítsuk a napot pár hozzávalóból finoman? :)
Avagy: Gombás omlett gyorsan, egyszerűen!
Bevezetésként elszeretném mondani, hogy az én személyes kedvenc étkezésem a reggeli. Már gyerekkoromban is ez volt a kedvencem, a jól megpakolt szendvicsekkel (amiket még egy gyerek is egész jól tud variálni ;) ) és a hidegtálakkal. És hát van-e annál jobb, mint egy kiadós reggelivel kezdeni a napot? Mint egy király...:) Szerintem a reggeli nagyon fontos, meghatározza az egész napot, és hogyha nekem üres a hasam, akkor nem tudok semmire sem koncentrálni. Számomra fontos a változatosság, nem szeretek mindennap ugyanazt enni, és attól még az étvágyam is elmegy...:) Úgyhogy szeretnék néhány ötletet ajánlani Nektek is. Nem, nem vagyok mesterszakács, és nem én találom fel a spanyol viaszt sem! :) De azért remélem tetszeni fognak a bejegyzéseim, és beindítom majd a Ti fantáziátokat is! :)
És akkor térjünk rá a gombás omlettre!
Hozzávalók:
- 4 közepes méretű tojás
- Egy evőkanál tejszín
- Só, bors
- Egy kis petrezselyemzöld
- Füstölt szalonna
- Egy marék gomba (a legjobb természetesen az erdei gomba, nekem most csak csiperke gombám volt kéznél :) )
Elkészítés:
Forró serpenyőben pirítsuk le a kis kockákra vágott szalonnát (ízlés szerint bacon is lehet). Mivel ez mindig több zsírt enged ki, mint amire szükség van a gomba lepirításához, így körülbelül a felét átöntöm egy másik serpenyőbe, amin majd megsütöm a tojást.Miután a szalonna lepirult, adjuk hozzá a szeletekre vágott gombát. Fontos, hogy forró legyen a serpenyő, és a pirítás ideje alatt ne sózzuk meg a gombát, különben levet ereszt, és akkor nem fog pirulni! Hogy ha szépen megpirultak a gombák, sózzuk borsozzuk.
Közben egy tálban verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a sót és az evőkanál tejszínt, majd öntsük bele a felmelegített serpenyőbe. Hintsük meg borssal és petrezselyemmel, és süssük közepes lángon. Az omlettet nem kell megfordítani, a lényege, hogy az egyik oldala süljön meg szépen a másik oldala pedig maradjon lágy, de ne túl nyers! Ha azt látjuk hogy felül túl folyós, kicsit billentsük meg a serpenyőt, hogy a lágyabb rész picit lefolyjon a tetejétől. Ha a tojásunk elkészült, tegyük a szalonnás gombát hosszában a közepére, a tojás egyik oldalát hajtsuk rá a gombára, és tálalhatjuk is. :)
Az omlett ezerféleképpen fűszerezhető, tölthető, ízesíthető. Ha kéznél van, tehetünk bele sajtokat, esetleg spárgát, bármi ami a hűtőszekrényben megtalálható. Gyors, egyszerű és finom reggeli! :)