Gasztronómia, környezettudatosság, és sok minden más

Kikapcs Channel

Kikapcs Channel

Pizza kicsit másképp: török pide

2016. április 16. - Mókuska konyha

A törökök pizzája: pide, nálam most gombával

Pizzacsónakok

 

img_20160416_133320.jpg

 

Ez a recept nem túl bonyolult mégis egy nagyon finom fogás. Pizzaimádóknak szerintem kötelező kipróbálni! :) A tésztája nagyon finom és puha, nagyon jó vele dolgozni, mert ruganyos, ebben igazából semmi különleges nincs. Inkább a töltelék dobja fel. Én most gombával készítettem, de gomba helyett darált hússal is elkészíthetik a húsimádók, vagy akár a kettővel együtt. Sütésre fel! :)

 

Hozzávalók:

Tészta

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dl langyos víz
  • egy kevés cukor
  • 25 dkg élesztő
  • 3 evőkanál olívaolaj

Gombás ragu

  • 50 dkg csiperke gomba
  • Hámozott paradicsom konzerv
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • Egy kevés chili (aki nem szereti a csípőset, elhagyhatja) 
  • Őrölt koriander
  • Fahéj
  • Őrölt római kömény
  • Só, bors
  • Sajt és paradicsom a pide tetejére

 

Elkészítés:

A tésztával kezdjük. Először felfuttatjuk az élesztőt a cukros-langyos vízben. Közben kimérjük a lisztet egy tálban, beletesszük a három evőkanál olívaolajat, a sót, ami körülbelül egy fél evőkanálnyi, majd a felfuttatott élesztőt a vízzel együtt. Bedagasztjuk a tésztát. Egy közepesen lágy, de gombóccá formázható tésztát kell kapnunk. Körülbelül fél óra alatt a duplájára kelesztjük.

Miközben a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A hagymát, a fokhagymát és a chilit kevés olívaolajon üvegesre pároljuk. Amikor kész, kissé feljebb kapcsoljuk a lángot, hogy forró legyen az edény amikor beletesszük a gombát. Először pirítjuk, addig ne is sózzuk, különben a gomba levet ereszt magából. Miután lepirítottuk, sózzuk, borsozzuk, és ha közben levet engedett volna a gomba, akkor azt elfőzzük. Ezután hozzáadjuk a hámozott paradicsom konzervet. A paradicsomokat szétnyomkodjuk, majd fűszerezzük. Adunk hozzá egy kevés sót, borsot, egy teáskanál fahéjat, római köményt és őrölt koriandert. (Persze ízlés szerint.) Tíz percig lassan főzzük az egészet.

Miután a tészta megkelt, nyomkodjuk ki belőle kicsit a levegőt, majd osszuk hat részre. Mindegyik részt ovális formára nyújtsuk ki. 

img_20160416_122543.jpg

Ezután az oválisunk két végét csípjük össze.

 

img_20160416_122607.jpg

Majd ha ezzel megvagyunk, a tészta széleit sodorjuk fel. Jó tanács: a felsodort széleket jól nyomkodjuk meg, különben sütés közben kihajtódhatnak, és akkor nem lesz olyan szép a pidénk!  A képen látható szélek nem voltak jól rögzítve, ezért ezek kihajtódtak sütés közben. A második adagnál már jobban figyeltem erre, és az szép lett. :)

 

img_20160416_122704.jpg

Végül halmozzuk a csónakunkba a tölteléket, tegyünk rá egy-két szelet paradicsomot, és szórjunk a tetejére sajtot. 

img_20160416_133314.jpg

 

Jó étvágyat! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://mokuskakonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr818632804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása