A törökök pizzája: pide, nálam most gombával
Pizzacsónakok
Ez a recept nem túl bonyolult mégis egy nagyon finom fogás. Pizzaimádóknak szerintem kötelező kipróbálni! :) A tésztája nagyon finom és puha, nagyon jó vele dolgozni, mert ruganyos, ebben igazából semmi különleges nincs. Inkább a töltelék dobja fel. Én most gombával készítettem, de gomba helyett darált hússal is elkészíthetik a húsimádók, vagy akár a kettővel együtt. Sütésre fel! :)
Hozzávalók:
Tészta
- 50 dkg finomliszt
- 3 dl langyos víz
- egy kevés cukor
- 25 dkg élesztő
- só
- 3 evőkanál olívaolaj
Gombás ragu
- 50 dkg csiperke gomba
- Hámozott paradicsom konzerv
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- Egy kevés chili (aki nem szereti a csípőset, elhagyhatja)
- Őrölt koriander
- Fahéj
- Őrölt római kömény
- Só, bors
- Sajt és paradicsom a pide tetejére
Elkészítés:
A tésztával kezdjük. Először felfuttatjuk az élesztőt a cukros-langyos vízben. Közben kimérjük a lisztet egy tálban, beletesszük a három evőkanál olívaolajat, a sót, ami körülbelül egy fél evőkanálnyi, majd a felfuttatott élesztőt a vízzel együtt. Bedagasztjuk a tésztát. Egy közepesen lágy, de gombóccá formázható tésztát kell kapnunk. Körülbelül fél óra alatt a duplájára kelesztjük.
Miközben a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A hagymát, a fokhagymát és a chilit kevés olívaolajon üvegesre pároljuk. Amikor kész, kissé feljebb kapcsoljuk a lángot, hogy forró legyen az edény amikor beletesszük a gombát. Először pirítjuk, addig ne is sózzuk, különben a gomba levet ereszt magából. Miután lepirítottuk, sózzuk, borsozzuk, és ha közben levet engedett volna a gomba, akkor azt elfőzzük. Ezután hozzáadjuk a hámozott paradicsom konzervet. A paradicsomokat szétnyomkodjuk, majd fűszerezzük. Adunk hozzá egy kevés sót, borsot, egy teáskanál fahéjat, római köményt és őrölt koriandert. (Persze ízlés szerint.) Tíz percig lassan főzzük az egészet.
Miután a tészta megkelt, nyomkodjuk ki belőle kicsit a levegőt, majd osszuk hat részre. Mindegyik részt ovális formára nyújtsuk ki.
Ezután az oválisunk két végét csípjük össze.
Majd ha ezzel megvagyunk, a tészta széleit sodorjuk fel. Jó tanács: a felsodort széleket jól nyomkodjuk meg, különben sütés közben kihajtódhatnak, és akkor nem lesz olyan szép a pidénk! A képen látható szélek nem voltak jól rögzítve, ezért ezek kihajtódtak sütés közben. A második adagnál már jobban figyeltem erre, és az szép lett. :)
Végül halmozzuk a csónakunkba a tölteléket, tegyünk rá egy-két szelet paradicsomot, és szórjunk a tetejére sajtot.
Jó étvágyat! :)