Gasztronómia, környezettudatosság, és sok minden más

Kikapcs Channel

Kikapcs Channel

Kifli, zsemle ugyanabból a tésztából? Miért ne? :)

2016. április 05. - Mókuska konyha

Süssünk kiflit, zsemlét reggelire!

Puha és finom Lala kifli és zsemle ;)

img_20160405_095912.jpg

 

Ahhoz, hogy frissen készült házi kiflit, vagy zsemlét tegyünk az asztalra, persze kicsit korábban kell kelnünk, de megéri a fáradtságért! Nemcsak valami nagyon finom kerülhet az asztalra, de a büszkeség, hogy magunk sütöttük meg a reggelinek valónkat, mindenért kárpótol! És miután begyúrtuk a tésztát, egy 50 percre még vissza is feküdhetünk szunyókálni. :)

 

Hozzávalók:

 

20 dkg teljes kiőrlésű liszt

10 dkg rétesliszt

40 dkg finomliszt

42 gramm élesztő

150 gramm tejföl

2 dl tej

egy kávéskanál cukor

egy evőkanál só

egy kevés bors

1 dl olívaolaj

 

Elkészítés: 

A langyos, cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk pár percig állni, hogy az élesztő felfusson. 

Keverjük össze a háromféle lisztet a sóval és a borssal, adjuk hozzá a tejfölt, az olívaolajat, és mi után felfutott, az élesztős tejet. Dolgozzuk össze az alapanyagokat, és dagasszuk legalább öt percig a tésztát, hogy szép fényes és ruganyos legyen. Ezután takarjuk le, és meleg helyen kelesszük kb. 50 percig.
(Az én képemen a tésztában a pirosas foltocskák chilipehely, mert azt is tettem bele. :) ) 

img_20160405_080339.jpg

Miután megkelt a tészta, kicsit dolgozzuk meg, majd vegyük három felé. Én az egyik részéből "óriás császárzsemlét" készítettem, vagyis a tésztából két hurkát készítettem, ezeket összetekertem, majd koszorút formáltam belőle. 

A másik részéből mini zsemléket formáltam. Hasonlóan formáztam meg őket, mint a bagelöket, a tésztát lefelé dolgoztam, majd az alján összecsíptem, hogy a teteje sima és szép formájú legyen. Majd a tetején ferdén kicsit bevágtam őket.

A harmadik részből kifliket készítettem. Kinyújtottam a tésztát olyan vékonyra, amilyenre csak tudtam, majd a kör alakú tésztát négy háromszögre osztottam. 

img_20160405_085701.jpg

A szélesebb végénél megfogjuk a háromszöget és felgöngyölítjük a csúcs felé, majd picit meggörbítjük a kiflinket.

Ha mindent megformáztunk, akkor letakarjuk a tepsit (amit sütőpapírral kibéleltünk, és amibe belepakoltuk az alkotásainkat), és 30 percig hagyjuk kelni őket.

img_20160405_090032.jpg

Ha letelt a félóra, megkenjük mindegyik tetejét tejjel, és bedugjuk a tepsit a 180 fokos sütőbe. Körülbelül 20-25 percig sütjük, amíg szép aranybarna és ropogós lesz. 

img_20160405_095912.jpg

 

Remélem tetszett a recept! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://mokuskakonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr158569312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása