Süssünk kiflit, zsemlét reggelire!
Puha és finom Lala kifli és zsemle ;)
Ahhoz, hogy frissen készült házi kiflit, vagy zsemlét tegyünk az asztalra, persze kicsit korábban kell kelnünk, de megéri a fáradtságért! Nemcsak valami nagyon finom kerülhet az asztalra, de a büszkeség, hogy magunk sütöttük meg a reggelinek valónkat, mindenért kárpótol! És miután begyúrtuk a tésztát, egy 50 percre még vissza is feküdhetünk szunyókálni. :)
Hozzávalók:
20 dkg teljes kiőrlésű liszt
10 dkg rétesliszt
40 dkg finomliszt
42 gramm élesztő
150 gramm tejföl
2 dl tej
egy kávéskanál cukor
egy evőkanál só
egy kevés bors
1 dl olívaolaj
Elkészítés:
A langyos, cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk pár percig állni, hogy az élesztő felfusson.
Keverjük össze a háromféle lisztet a sóval és a borssal, adjuk hozzá a tejfölt, az olívaolajat, és mi után felfutott, az élesztős tejet. Dolgozzuk össze az alapanyagokat, és dagasszuk legalább öt percig a tésztát, hogy szép fényes és ruganyos legyen. Ezután takarjuk le, és meleg helyen kelesszük kb. 50 percig.
(Az én képemen a tésztában a pirosas foltocskák chilipehely, mert azt is tettem bele. :) )
Miután megkelt a tészta, kicsit dolgozzuk meg, majd vegyük három felé. Én az egyik részéből "óriás császárzsemlét" készítettem, vagyis a tésztából két hurkát készítettem, ezeket összetekertem, majd koszorút formáltam belőle.
A másik részéből mini zsemléket formáltam. Hasonlóan formáztam meg őket, mint a bagelöket, a tésztát lefelé dolgoztam, majd az alján összecsíptem, hogy a teteje sima és szép formájú legyen. Majd a tetején ferdén kicsit bevágtam őket.
A harmadik részből kifliket készítettem. Kinyújtottam a tésztát olyan vékonyra, amilyenre csak tudtam, majd a kör alakú tésztát négy háromszögre osztottam.
A szélesebb végénél megfogjuk a háromszöget és felgöngyölítjük a csúcs felé, majd picit meggörbítjük a kiflinket.
Ha mindent megformáztunk, akkor letakarjuk a tepsit (amit sütőpapírral kibéleltünk, és amibe belepakoltuk az alkotásainkat), és 30 percig hagyjuk kelni őket.
Ha letelt a félóra, megkenjük mindegyik tetejét tejjel, és bedugjuk a tepsit a 180 fokos sütőbe. Körülbelül 20-25 percig sütjük, amíg szép aranybarna és ropogós lesz.
Remélem tetszett a recept! :)